„Vaikų globos savaitė” 2022

Kiekvienais metais liepos pirmą sekmadienį, garbingai ir iškilmingai švenčiama Globėjo diena. Siekiant visuomenę plačiau supažindinti su globos, įvaikinimo idėja, skleisti gerąją patirtį ir žinią apie vis labiau prieinamą pagalbą, paslaugas globėjų šeimoms bei žinoma padėkoti už šį didvyrišką darbą, Globos centrų bendruomenė kasmet organizuoja jau tradiciją tapusią “Vaikų globos savaitę”

IMG_0003
IMG_0022
IMG_E9984

Birželio 27 d. Kuršėnų šeimos namų Globos Centras kartu su partneriais Šiaulių r. Kuršėnų Sporto mokykla organizavo ėjimo renginį ,,Sąmoningumas ir sveikas sportas”. Ėjimą pristatėme kaip smagų reiškinį, parodydami, kad sportas pirmiausia yra apie gerą emociją, džiaugsmą, apie šventę, susijusią su Globėjo diena, apie globos ir įvaikinimo idėją mūsų galvose ir širdyse. Maždaug 60 dalyvių, globėjų, vaikų, bendruomenės narių, pušynas pasitiko maloniai klaidinančiais miško takeliais, išsišakojusiomis šakomis ąžuolais, upės vingiais, giedančių paukščių balsais. Trasoje įrengtoje poilsio stotelėje dalyviai gavo Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialisčių naudingų sveikatai patarimų, renginio dalyviai apžiūrėjo mini zoologijos sodą, suko laimės ratą, išbandė labai įdomius akinius, patyrinėjo pirmosios pagalbos metodus. Maršruto pusiaukelėje turėjome galimybę pajusti gyvybinę energiją ir sveikatos šaltinį apkabindami šimtamečius ąžuolus. Ąžuolai Šiaulių r. Tarybos sprendimu įtraukti į gamtos paveldo objektų teritorijose tvirtinamą buferinę apsaugos zoną. Už ėjimo renginio organizavime suteiktą pagalbą ir sudarytą maršrutą dėkojame savanorei Juventai Katkutei bei Sporto mokyklos mokytojui Gediminui Jonuškiui už smagų, muzikalų apšilimą prieš ėjimą. Pirmąjį renginį ir visą “Vaikų globos savaitės “ renginių maratoną atidarė Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Šiaulių rajone Edita Pleškaitė. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės su patarėja paruošė dalyviams dovanėlių, kuriomis apdovanojome pasiekusius finišą.

Tikimės, kad šis ėjimas, buvo ĖJIMAS, kuris KEIČIA. Kūną. Mintis. Aplinką. Mus

Birželio 29 d. Kuršėnų šeimos namų Globos Centras pakvietė savo bendruomenės narius į Šiaulių r. savivaldybės kultūros centre rodomą režisierės Inesos Kurklietytės filmą „Drugelio širdis”. Filmo pabaiga labai nuoširdi ir gera, o tai labai svarbu, nes mums visiems dabar labai reikia gerų emocijų ir gebėjimo atsiprašyti, pajausti kitą. Kuo daugiau patirčių, tuo mažiau noro viską dėliot į balta/ juoda lentynėles, tuo lengviau priimti kitą su viskuo, kas jis yra ir tiesiog išbūti jo rūpesčiuose, problemose. Prieš filmą buvo demonstruojama Kuršėnų šeimos namų Globos centro socialinė reklama, kviečianti visuomenę visų mūsų vaikus, vyresnius nei dešimties metų ,,palydėti į gyvenimą”. Dalis sumos nuo parduotų bilietų bus paaukota Vaikų linijai.

Birželio 30 d. Kuršėnų šeimos namų Globos Centras kartu su partneriais Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centru organizavo literatūrinę- muzikinę kompoziciją „Globos Muzika“.

Susirinkusius su Globėjo diena pasveikino Šiaulių r. savivaldybės mero pavaduotojas Česlovas Greičius ir perdavė sveikinimus nuo Šiaulių r. savivaldybės mero Antano Bezaro ne tik globėjams, bet ir Globos centro darbuotojams. Seimo narės Rimos Baškienės sveikinimus perdavė patarėja Ada Grakauskienė ir žinoma mūsų kolegos – Šiaulių apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus Šiaulių rajone – patarėja Edita Pleškaitė. Teatralizuota kompozicija, apjungianti skaitomą poeziją, gyvą muziką, vasaros kvapus ir garsus, kvietė visus pasinerti į gražų ir šiek tiek praeities liūdesio pripildytą pasaulį“. Muzikines improvizacijas bei gražius ir subtilius Daivos Čepauskaitės eilėraščius , kurių klausantis, gali matyti pasaulio gelmę, jo vidinius sluoksnius ir plika akimi nematomus procesus, atliko Šiaulių valstybinio dramos teatro aktoriai Juozas Bindokas ir Severinas Norgaila.

Antroje renginio dalyje žurnalistė, rašytoja Virginija Rimkuvienė pristatė knygą ,,Jis vadina mane mama“, apie šokiruojamai atvirą, jautrią ir skausmingą vaiko globą. Autorė sakė, „Žinau tik viena – kad ir kaip susiklostytų“ globojamų vaikų gyvenimai, jie į mūsų gyvenimus „atėjo kaip dovana, padėjusi“ mums „suvokti savo ribas ir jas peržengti“.

Po renginio, bet kuris atėjęs dalyvis, galėjo pasirinkti patinkančią geriausių lietuvių autorių knygą vaikams ir pasiimti ją dovanų. Knygas dovanojo Ramūno Karbauskio ir Andriaus Mamontavo labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus”.

2CF19E98-457B-4136-BD3E-9808EEED7D47
resize_1200x900_globeju-diena_10

Globos savaitę vainikavo festivalis „Vaikai yra vaikai“ Klaipėdoje. Keli tūkstančiai globojamų vaikų ir globėjų iš visos Lietuvos bei Ukrainos šėlo bendrame šokyje, skambėjo Monique ir Vido Bareikio dainos, išsakyti jautrūs valstybės vadovų sveikinimo žodžiai, vaikai skendo muilo burbuluose ir nesibaigiančiose pramogose kiekviename žingsnyje. Veikė įvairios edukacinės palapinės, vaikai galėjo šėlioti pripučiamų atrakcionų zonoje, vyko draugystės apyrankių dirbtuvės, eksperimentai burbulų laboratorijoje, spalvomis išmargintas tikras automobilis. Festivalyje dalyvavo apie 4000 globėjų ir jų globotinių, dalis jų – Lietuvoje šiuo metu gyvenantys ukrainiečiai. Taip pat šimtai globos centrų ir savivaldybių atstovų iš visos Lietuvos. Globos centrų paviljonuose vyko įvairiausios edukacijos, rankdarbių kūrimas, savivaldybių pristatymai, pokalbiai apie globą. Į vykusias pramogas įsitraukė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė bei Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Kuršėnų šeimos namų Globos centras kvietė Šiaulių rajono globėjus vykti kartu kaip viena stipri ir didelė šeima į festivalį, todėl remiami Šiaulių rajono savivaldybės, keliavome net 2 autobusais, kuriuose skambėjo daugiau nei 60 globėjų tiek lietuvių tiek ukrainiečių ir jų vaikų juokas. Taip pat savo palapinę puošėme globėjų kūryba-eilėmis, kurias publikavome parodoje ant Kuršėnų miesto pėščiųjų tilto, dalinome Ramūno Karbauskio ir Andriaus Mamontavo labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus” knygas bei Globos centrų projekto “Vaikai yra vaikai” dovanėles. Renginio metu perduota “estafetė”, kitų metų festivalis vyks Vilniuje.

Nuoširdžiai dėkojame visiems partneriams ir žmonėms, kurie prisideda prie Kuršėnų šeimos namų Globos centro komandos ir padeda skleisti globos idėją vis skambiau ir plaučiau.

*Renginiai, skirti Globėjui ir jo globojamam vaikui, siekiant geros visuminės globos bendruomenės sveikatos, vykdomi iš Šiaulių r. savivaldybės finansuojamo bendruomenės sveikatinimo iniciatyvų skatinimo ir rėmimo projekto „Sveikas ir laimingas 2022” lėšų ir ,,Grafų baldų” paramos lėšų.

Kuršėnų šeimos namų Globos centro vedėja Jolanta Mankuvienė

Kuršėnų šeimos namų Globos centro globos koordinatorė Raminta Tamašauskaitė